Werkwijze

Vanaf het eerste moment van contact tot en met de behandeling zijn stappen die we samen zetten! Het is een samenwerking tussen ons. Jouw hulpvraag staat centraal en is het uitgangspunt.

Omdat Gods liefde en waarheid uitgangspunt zijn van de hulpverlening, wil ik graag God erbij uitnodigen. Dat doe ik in mijn persoonlijk gebed vooraf en tussen de gesprekken door. Daarnaast sluit ik het gesprek altijd met gebed af, omdat God degene is die weer meegaat.

De eerste stap

Ben ik aan het juiste adres, ligt het voor de hand om een eerste afspraak te maken? Dit zijn belangrijke vragen. Het eerste contact is via de mail of telefonisch: waarbij ik kan ingaan op je vragen en een eerste inschatting kan maken. Naar aanleiding van dit contact plannen we al dan niet een intakegesprek. Vooraf krijg je een intakeformulier toegestuurd. Deze mag je de eerste keer meenemen en lees ik na het gesprek.

Het eerste gesprek

Tijdens het eerste gesprek (soms zijn er meerdere gesprekken nodig) diepen we uit wat je problemen zijn, welke hulp je wel of niet hebt gehad, de geschiedenis van je klachten, je hulpvraag en meer van wat er nodig is om jouw situatie te verhelderen en optimaal in kaart te brengen.

Ik informeer je over de verschillende behandelmethodieken die ingezet kunnen worden om meer heling, beweging, verandering te krijgen in die klachten die jou vastzetten. Naast de behandelmethodieken bespreken we ook welke vormen van psycho-educatie jouw proces kunnen ondersteunen.

Behandeling is een proces

Een proces is niet in beton gegoten. Het vraagt wel om richting en structuur én tegelijkertijd ook meebewegen met wat zich aandient. Tijdens zo’n proces (of het nu om enkele of meerdere sessies gaat) is het belangrijk dat je tijd neemt en reserveert voor wat je wilt bereiken in jouw ontwikkeling. Wat is echt belangrijk voor je? Een besef van binnenuit, je verlangen waar je het voor doet en waar je naartoe wilt.
Deze innerlijke motivatie maakt het makkelijker om tijd en energie te genereren om klachten of problemen te behandelen. Om tijd te besteden aan bijvoorbeeld het bijhouden van een logboek, het doen van oefeningen of verdiepen in bepaalde thema’s.

Als hulpverlener ben ik gebonden aan geheimhouding. Alles zal vertrouwelijk behandeld worden. Alleen wanneer jij of iemand anders direct persoonlijk gevaar loopt, kan de geheimhouding doorbroken worden.

Diversiteit in behandeling

Door de jaren heen heb ik verschillende werkwijzen ontwikkeld. Het is gebleken dat het voor iedereen persoonlijk is wat het beste aansluit. Soms maak ik gebruik van playmobile poppetjes of maken we een Genogram om meer zicht te krijgen op het systeem van herkomst. Ook kunnen ervaringsgerichte oefeningen je helpen om dichterbij je gevoel te komen. 

Door het maken van bepaalde opdrachten, het luisteren van een passende podcast, het lezen van een bepaald boek help je jezelf tussentijds om meer zicht te krijgen op je proces.

De zonnekind en
schaduw kind methode

Psychologe Stephanie Stahl heeft de methode zonnekind/schaduwkind ontwikkeld.  Elk mens heeft in zijn kindertijd inprentingen van zowel positieve als negatieve ervaringen. Vooral de negatieve ervaringen bezorgen ons in het heden problemen, omdat ze vaak een donkere schaduwwerking geven. Daardoor zien we de wereld niet meer helder en duidelijk. In de psychologie worden deze inprentingen het ‘innerlijke kind’ genoemd. Pas als we ons schaduwkind leren kennen, beginnen onze negatieve inprentingen uit onze kindertijd te genezen en kan het zonnekind tevoorschijn komen. Bewustwording van wat je onbewust denkt of doet, werkt bevrijdend.

Vanuit mijn praktijk heb ik de basis van deze methode uitgebreid met Bijbelse principes. Ieder mens wordt mooi en uniek geschapen, naar het beeld van God. We hebben allemaal unieke eigenschappen die iets uitbeelden van wie Hij is. Maar we leven na het paradijs; als beelddrager zijn we vervormd. De grote of kleine sta-in-de-weg-gebeurtenissen op het levenspad hebben ons gevormd tot wie we zijn. Ieder mens heeft zijn zorgen en probeert zich een weg te banen in het dragen van zijn last, maar ervaart wel dat het leven onder druk staat.
Door de innerlijke strijd te visualiseren krijgen we een beter beeld van welke behoeften en overtuigingen van invloed zijn op het dagelijkse en geestelijk leven. Deze methode daagt je uit om je innerlijke pad te belopen om bij jezelf uit te komen, waar God al is.

In de laatste jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar rouw. Hieruit is in 2009 het duale procesmodel ontwikkeld door Stroebe en Schut. Dit model gaat niet meer uit van fasen of taken, maar van de twee werkelijkheden die aandacht vragen in een rouwproces. Een rouwproces is niet zozeer het doorwerken van een aantal taken, maar een continu veranderingsproces, waarbij tegelijkertijd sprake zou moeten zijn van een verliesgericht- en een herstelgericht proces. Enerzijds is er het verlies waar aandacht voor moet zijn, anderzijds is er het leven dat doorgaat. Gezond rouwen is heen en weer bewegen tussen verlies en herstel.

Rouwen is roeien met twee riemen. Roeien met maar een riem, ofwel verlies, ofwel herstel, maakt dat je rondjes blijft draaien en niet vooruit komt. In de praktijk maak ik dit vaak zichtbaar en voelbaar met grondankers. Op deze manier komt iets weer heel anders binnen. 

Als je rouwt moet je je enerzijds een weg zien te vinden in de wereld zonder de dierbare en tegelijkertijd is er het eigen leven dat verder gaat. Het verlies én het dagelijks leven vragen de aandacht. De ene beweging is verliesgericht en de andere herstelgericht. Het een is niet beter dan het andere, het is een kwestie van een soort balans zoeken tussen de bewegingen. In mijn eigen woorden: de verlieservaring verweven in het leven. 

Het duale procesmodel

Lieve woorden

“Lieve Anneke, dank je wel voor het meewandelen in mijn leven het afgelopen jaar. Ik kwam bij jou met allerlei vragen en onzekerheden en vol emoties. Vanuit een oprechte interesse en bewogenheid luisterde je naar mij, hield je mij een spiegel voor, stelde je vragen, deelde je jouw eigen ervaring, zette je methodieken en spelvormen in, gaf je me tips mbt boeken en podcasts, lazen we uit de Bijbel en bad je voor mij en mijn gezin. Je hebt me dichter bij God en zo dichter bij mezelf gebracht. Daardoor is er meer rust en balans bij mij en in mijn gezin. Daarvoor dank ik God en jou!”